Očkování v ordinacích PL – report

V současnosti probíhá očkování v ordinacích PL jen velmi pozvolna. Odhadem 90% vakcín míří do očkovacích „center“. Vláda vyhradila pro praktické lékaře vakcíny Vax-Zevria a Jannsen a pro centra Comirnaty a Moderna.

Ovšem vakcíny Vax-Zevria a Jannsen zatím dorazily do ČR jen v zanedbatelném množství. Tzv. „koordinátoři očkování“ s posvěcením samozvaného „zmocněnce pro očkování“ p. premiéra Babiše na toto zatím za posledních 5 měsíců ještě nestačili zareagovat. Kdo ponese zodpovědnost za nasmlouvané a nedodané vakcíny je další otázka … zde zvláště citlivá, protože zpožděné dodávky stojí lidské životy …

Problém s nedostatkem vakcín u praktiků by měl v současnosti řešit přesun vakcín Moderna do ordinací. Ve zlínském kraji tato alokace probíhá již delší dobu – za což bych chtěl poděkoval krajským zástupcům – jak exekutivním složkám, tak zástupcům PL. Nicméně současné dodávky (za skoro 5 měsíců) pokryly jen asi 10% registrovaných pacientů. Ale díky za to, máme i Kraje kde se zdatní hejtmani fotí u „svých“ očkovacích center a zdejší praktici ještě nedostali pro své pacienty ani jednou vakcínu.

Závěrem pár poznámek. Praktičtí lékaři každý podzim naočkují ve svých ordinacích skoro milion lidí během pár týdnů na chřipku – jde to i bez mediální humbuku. Očkování u PL je výrazně levnější záležitost – pojišťovny nemusí platit pronájmy budov, personál, paušály … . Bylo by vhodné primárně používat zavedené struktury a sítě – to platí i pro distribuci vakcín. V komunikaci s úřady se setkáváme se spoustou dalších paradoxů a byrokratických překážek … chápu tak značnou frustraci našich kolegů. Nicméně každá nová zásilka vakcín nás motivuje k další snaze.

Dosud jsme v naší ordinaci naočkovali 240 lidí (polovinu již i druhou dávkou). Většinou vakcínou Moderna část Vax-zevria. Zatím jsme nezaznamenaly závažnou reakci. Spolupráce pacientů v organizaci a dodržování objednání je – snad bych řekl fantastická 🙂 – za to velké díky.

Pro ty z Vás kteří si ještě očkování proti COVIDu rozmýšlí – nabízíme osobní či telefonické konzultace – k individuálnímu zhodnocení rizik a benefitů očkování Vám na mírů.

S pozdravem -JMM-

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *